Biográfia

Frenk Torma Gábor néven látta meg a nap- és holdvilágot 1977. július 25-én Dunaújvárosban. Zene iránti érdeklődése elég korán megmutatkozott, mikor is négyévesen már a lábosokat ütögette a szülei rock and roll lemezeire. Hatéves volt, amikor megkapta első gitárját, tizenegy évesen pedig az első – behangolhatatlan – rozzant pianínóját. Színpadon nyolcévesen debütált – dobosként – nagybátyja gimnáziumi rockzenekarában (ekkor már Frenk néven!). Fokozatosan felfedezte a klasszikus és kortárs zenét, és idejével felvételizett a konzervatóriumba, ahová fel is vették.

A tinédzserévek ismét a rock and roll térhódítását hozták, de az ezzel járó életmód, a lázadás a konziból való azonnali kicsapáshoz vezetett. Később volt ugyan még egy kísérlete, hogy részese legyen a magyar zenei oktatás „elitjének”, amikor felvették a Zeneművészeti Főiskola jazz-tanszakára, amit elég gyorsan ott is hagyott. 2000 nyarán Bérczesi Robi invitálására megalakították a Hiperkarma zenekart, ami fordulópont volt Frenk életében is: ekkor került bele az underground zenei kultúra sűrűjébe. A 2003-ban megjelent „Amondó” c. lemezen a dobolás és vokálozás mellett billentyűs hangszereken is közreműködött.

Ekkor pattant ki az agyából egy saját zenekar gondolata, a tervből pedig 2005-ben lett valóság, és 2006 végén megjelent az első szólólemeze “Szívzörejek” címmel, mely hamar megtalálta közönségét, és ismertté tette a zenekart. Dobosként olyan zenekarokban közreműködött, mint a Quimby, a Kispál és a Borz, a Balaton stb., 2007-től pedig már a Budapest Bár produkció oszlopos tagja. 2010-ben megjelent “Nagyvárosi éjszakák” című második nagylemeze az első egyenes folytatása volt, bár hangszerelésében komplexebb, sűrűbb. Az éjszakai élet különböző hangulatai: szexel, drogokkal, alkohollal és szerelemmel túlfűtött élethelyzetek fogalmazódnak meg benne. Az anyag egy korszak lezárásának is tekinthető. Később zenekara feloszlott, és Frenk az elmúlt években szóló projektjével volt elfoglalva, mindamellett továbbra is állandó tagja volt a Budapest Bárnak, és dobolt a Hiperkarmában, valamint a Braindogs zenekarban, mely Tom Waits dalait játssza újra, másképp.
2012-ben megjelent a “Minden ellen” című album, rajta a “Nyitott szemmel”, mely a rádiók által az egyik legtöbbet játszott szám volt, 2015-ben pedig a “Song for a Jelena” szólólemez következett, ahol az összes hangszeren Frenk játszik, és többek közt David Bowie, Frank Zappa, John Lennon szerzeményeit értelmezte újra. 2016-ban végleg kiszállt a Hiperkarmából, 2017 pedig egy újabb fordulópont, újjá alakult zenekara, melynek nagy sikerű Akvárium Klubos bemutatkozó koncertje után, fesztiválokon, fővárosi és vidéki klubokban találkozhat velük a közönség. A zenekari formáció mellett Frenk ‘egyszálgitáros’ koncertjei is tovább folytatódnak.

Zenekar tagjai:
Frenk – ének, gitár
Bátor Bence – dobok
Giret Gábor – basszusgitár
Vastag Gábor – gitár, vokál
Vízvárdi András – billentyűk

frenk

frenk